Bare ved at se på overskrifter fra Ekstra Bladet kan man ledes til at tro verden bliver mere og mere syg. Vi ser overskrifter om voldtægter af helt små børn, skattesnydere, vejsidebomber, stening af kvinder og børneslaver. Alt sammen er forfærdeligt og må ikke glemmes. Alligevel bliver jeg optimistisk når jeg ser disse nyheder, fordi det viser noget ekstremt positivt: Nyhederne kommer frem.  Voldtægter af små børn og stening af kvinder har fundet sted i årtusinder: Det er ikke et nyt koncept. Det at vi hører om det, er et tegn på at det bliver sværere og sværere at gemme denne slags forfærdeligheder.

Verden er blevet et bedre sted de sidste 20 år. Den gennemsnitlige levealder er steget[1], levestandarden er steget og grusomme diktaturer er blevet væltet. I dag kan selv noget så forfærdeligt som HIV næsten stoppes med den rigtige medicin[2], vi kan printe skinner der kan bruges i babyer der ellers ville dø[3] og selv små praktiske opgaver som at oversætte en tekst på tværs af sprog kan lade sig gøre med f.eks. Google Translate.

Det spændende er ikke så meget udviklingen de sidste 20 år, men de 20 næste. Næsten samtlige der læser dette indlæg har mere computerregnekraft igennem deres smartphone end NASA havde da de landede på Månen tilbage i 70’erne. Det gør at vi har adgang til alt verdens viden indenfor sekunder og vi kan kommunikere kvit og frit med personer overalt på jordkloden. Men hvis dette er spændende og fantastisk, så vent og se.

Moores lov. Du har måske hørt om den før, men læs med lidt endnu. Moores lov siger at ”antallet af transistorer i et integreres kredsløb vil fordobles hvert andet år”. Hvad det basalt set betyder, er at vores computerenheder (hvilket både gælder smartphones, tablets, computere og selv helt små enheder som kreditkort) vil blive hurtigere og hurtigere. Dog er udviklingen lidt langsommere i dag, og vi nærmer os at det fordobles hvert tredje år. Der er dog flere af denne type af udviklinger som spiller sammen, som gør at hastigheden ca. fordobles hver 11. måned ifg. Ray Kurzweil.

Inden vi diskuterer konsekvenserne af en sådan udvikling, så lad os diskutere om Moores lov nu også kan holde så længe. Moores lov blev for første gang beskrevet i 1965, og har siden da holdt. De førende forskere regner med at denne trend minimum holder til år 2020. Derefter vil udviklingen falde i hastighed… Eller vil den?
Der er teknologier som vil kunne tage over: 3D chips, DNA computing, og kvantecomputere. Jeg vil ikke gøre mig til ekspert på disse områder, andet end at antage at udviklingen ikke stoppe i år 2020. Måske vil hastigheden sænkes i en periode, men stoppes virker meget urealistisk. Allerede i dag ser det ud til at 3D chips ville kunne tage over hvor 2D chips udvikling sløves, så her burde vi være optimistiske.

En vigtig krølle. Denne type udvikling gælder generelt informationsteknologi. Jeg kan klart anbefale at hoppe forbi http://singularity.com/charts/page63.html og se nogle af de forskellige grafer der er til rådighed. Det giver et overblik over at vi snakker langt mere end ”transistorer på et integreret kredsløb”. Det meste forskning i dag er informationsteknologi. Det gælder f.eks. nanoteknologi, bioteknologi og robotteknologi. Det gør at hver gang at en computers hastighed fordobles, bliver de respektive områder også påvirket i en positiv retning. Det gør at f.eks. nanoteknologi også vil bevæge sig hurtigere og hurtigere, år efter år. Lad og f.eks. se på udviklingen indenfor forventet levealder. Den har steget lineært fra ca. 40 år til ca. 80 år de sidste par hundrede år. Denne udvikling har primært været præget af tilfældige forsøg, hvor forskere primært har eksperimenteret lidt tilfældigt. I dag er det blevet en informationsteknologi som får en kæmpe positiv effekt hver gang computere bliver hurtigere.

Det som jeg indtil videre har argumenteret for, er at verdens teknologi bevæger sig hurtigere og hurtigere. Du kan også se på denne graf at brugen af opfindelser går hurtigere og hurtigere (og prøv selv at plotte tablets ind på denne graf for at blive overrasket):

MASSuseInventions

De næste 10 år

Jeg vil gå så vidt at argumentere for at vi står lige foran en større eksplosion af opfindelser, der kommer til at ændre vores liv mindst lige så meget som Internettet har gjort. Så lad os hoppe direkte i det, og kigge på teknologier der er parat indenfor de næste 5-10 år. Jeg tager udgangspunkt i Gartners Hype Cycle fra 2012, som er en graf fremstillet af et af verdens førende konsulenthuse, der forudsiger teknologiers udvikling indenfor de næste 10 år:

Gartner-Hype-Cycle-2012

3D printere

Du har måske hørt om 3D printere igennem nyhederne, hvor en pistol printet i en 3D printer, kunne bruges til at affyre skud. Alligevel er det en ekstremt spændende teknologi, der kommer til at bringe den tredje industrielle revolution. Du vil være i stand til at printe de fleste produkter selv i hjemmet. Køkkenudstyr, skåle, smykker, tøj, reservedele osv. I starten vil det kun være simple og skrøbelige ting, men som årene går, vil du være i stand til at printe meget avancerede produkter i hjemmet.

Det giver 2 ting:

  • Billig adgang til de fleste typer af produkter
  • ”Mass customization”: I fremtiden vil du ikke være tilfreds med standardprodukter. Du vil have dit eget personlige indtryk på produktet, med f.eks. navn og farvekombinationer

I starten vil det formegentlig være virksomheder som laver selve printningen for dig fordi de store 3D printere simpelthen ville være for dyre, så der går nok en del år før du kan hente torrents på The Pirate Bay for at printe et par jeans.

Derudover er vi heller ikke mange år væk fra 3D printet mad, medicin og solide huse til den 3. verden (alt sammen laves allerede i dag på universiteter rundt omkring).

Gamification

Gamification handler om få spilelementer ind I ting. Grunden til at jeg har taget den med, er det potentiale den har i forhold til undervisning. Forældre oplever hele tiden hvor afhængige deres børn kan være af spil, og unge mennesker har formegentlig prøvet at være afhængige af et spil eller to.

Med gamification elementer kunne undervisning blive en leg, fordi undervisningen kommer tættere på at ligne et spil end i dag. En side som www.khanacademy.org har efterhånden fået simple elementer med, og det har vist sig at være en kæmpe succes.

Home health monitoring

Mange sygdomme er farlige fordi de opdages for sent. Hvis man f.eks. opdager kræft tidligt, så er man som regel i stand til at stoppe sygdommen. Desværre opdages det først efter nogle år, hvor det kan være for sent.

Forestil dig at dit hjem automatisk kan tjekke dit helbred. Hver gang du går på toilettet analyseres dine ekskrementer for sygdomme, og kan advare dig år før din læge om en pludselig udvikling. Man kan også forestille sig toilettet fortælle dig at du bør passe på indtaget af flere usunde ting, fordi du er på vej til at udvikle diabetes.

Autonomous vehicles (autonome køretøjer)

Har du hørt om Googles førerløse bil? Den har kørt over 800.000 km ude i trafikken UDEN ulykker. Der er ingen chauffør i bilen.

Det gør først og fremmest at ordet trafikuheld kan fjernes fra ordbogen, dernæst vil trafikkører og til sidst spares der en masse energi. Hvis robotter styrede trafikken vil biler kunne køre hurtigere og tættere, og der ville ikke være menneskelige fejl. Det er vigtigt at huske der IKKE er tale om science fiction, og disse biler allerede kører rundt.

Spørgsmålet er så hvornår disse biler kommer. Ifg. Gartners Hype Cycle om 5-10 år, hvilket stemmer meget godt overens med Googles egne udtalelser.

Augmented reality

Augmentet reality handler om at du blander den virkelige verden sammen med computergeneret input.

Måske har du hørt om Google Glass? Ellers bør du hoppe forbi http://www.google.com/glass/start/ og få et indtryk. Det er en brille du render rundt med, også har du altid en lille skærm ved øjet. Det er det mest populært forsøg indtil videre, og man regner med de kommer på markeret om et års tid.

Prøv at forestil dig at du som læge er i gang med en operation, og konstant får hjælp fra en lille skærm der ved hvad du har behov for. Eller man som håndværker konstant har bygningens grundplan til rådighed undervejs. Et andet behov det kunne løse, er blinde som konstant har adgang til et netværk af hjælpere som kan hjælpe med at guide hvilken vej man vil gå.

Hvad med om 20 år? 50 år?

Husk alt det fornævnte er noget som bliver en realitet indenfor de næste 10 år. Selvfølgelig perfektioneres en teknologierne ikke på 10 år, men de vil komme så langt at de er brugbare.

Det spændende er især bioteknologi og nanoteknologi. Man er i dag stand til at deaktivere specifikke gener vha. RNA interferens. Indenfor 10-20 år (alt efter hvor hurtigt man får lov og hvor meget lobby arbejde virksomheder som Novo Nordisk laver) vil vi kunne få piller som deaktiverer vores ”fat insuline receptor gene”, altså det gen som gør at vi bliver overvægtige. Man har allerede deaktiveret det i mus, som levede 20% længere og i øvrigt spiste ALT det de ville og ikke blev fede. Så hold ud de næste 10-20 år, så skal der spises kage!

Hvad med lidt udødelighed, tak? Der er forskere som påstår at den forventede levealder i 2025-2030 vil stige hurtigere end vi når at ældes. Det skyldes at vi først og fremmest vha. bioteknologi kan sænke forældelses processen væsentligt, og deaktivere skadelige gener. Det rigtig spændende er dog udviklingen af nanobots som kommer ind i kroppen. Det vil – dog ikke de første mange år – være i stand til at reparere skader i kroppen, så vi ikke ville blive syge.  Det første skridt ville være observationer som nanobots der kan advare at du indenfor 5-10 år vil udvikle kræft. Det gør at sygdommen kan stoppes i tide, modsat i dag hvor det ofte er for sent sygdomme opdages.

På dette tidspunkt er det formegentlig de fleste af os der stille og roligt er begyndt at have forskellige dele af bioteknologi og nanoteknologi i kroppen. Kunstig intelligens er blevet så godt, at det kan være svært at skelne imellem computer og robot, og vores virtuelle verdener kan være så troværdigt det kan være svært at skelne imellem virkelig og virtuel verden.

 

Hvor det hele ender er der nok ingen der ved. Personligt har jeg siden jeg var helt lille undret mig over hvordan det så ud til at teknologi kom hurtigere og hurtigere. De grafer vi i dag kigger på forklarer det: Der er eksponentiel vækst indenfor informationsteknologi, og det er en trend der formegentlig fortsætter.

Jeg tror på at verden bliver bedre og bedre, og jeg nyder hvert et sekund. Jeg er i stand til at sætte mig på et fly i morgen tidlig og rejse et hvilket som helst sted i verden. Jeg kan tilgå hele verdens viden på under 15 sekunder via min smartphone. Ønsker jeg at lære noget nyt, så kan jeg hive nogle af verdens bedste forskere op af lommen og lære af dem igennem et site som Coursea. Hvis jeg vil tabe mig, har jeg adgang til kure der er nemme og sjove at følge, som faktisk virker (palæo / atkins / slow carb diet).

Som verden har vi et moralsk ansvar at udvikle disse teknologier. I dag er der folk som dør af sult, der er folk som er døve/stumme/blinde og der er børn født til en verden af slaveri. Alt sammen kan laves af teknologi, og jeg synes vi som mennesker i den civiliserede verden bør støtte op om det.

Til sidst er der dem som mener at det kun er de rige som har råd til disse teknologier. Tilbage har jeg kun at citere Ray Kurzweil: ”It’s only at the point where technology doesn’t work very well that only the rich can afford it.