Jeg har tidligere beskrevet hvordan teknologi i den nære fremtid, kommer til at ændre samfundet. Der er dog nogen ting som ændres hurtigere end andre, og især nogen kategorier af jobs som bliver ramt tidligere end andre.

I dette indlæg vil jeg beskrive 3 teknologier, som kan fjerne store grupper af jobs i løbet af de næste maks. 10-15 år.

Job-gruppe 1: Alle som har et job hvor de kører bil

Buschauffører, taxichauffører og vognmænd kan godt vinke farvel til deres job.

I dag er det teknisk muligt at køre selvkørende biler. Det er ikke science fiction, det er virkelighed.

Det er så meget virkelighed, at samtlige af de store bilfabrikanter, tager det seriøst, og flere påstår de har kommercielle versioner klar inden 2020 (Tesla med en 90% selvkørende i 2016). Et potentielt roadmap kan ses her.

Selvkørende biler kommer til at omvælte samfundet, og er i sig selv et indlæg værd (bl.a. fjerner vi udtrykket “biluheld” fra ordbogen, parkeringspladser forsvinder, samme-dag levering fra webshops, mere-attraktivt at bo på landet og langt mere). Men det kommer til at fjerne stillinger som buschauffører, taxichauffører og vognmænd som minimum.

Kort sagt: er du chauffør i dag, er du nødt til at overveje din fremtid. Punktum. Dette er ikke et måske, eller “om 30 år”. Det er snart.

Job-gruppe 2: Kundeservice, salgsassistent o.lign.

Du kan jo bare få et job i Netto

Glem det. Robotter kommer fuldstændig til at overtage langt det meste kundeservice, salgsassistenter og lignende.

Robotter og kunstig intelligens forbedres lige nu med en så stor hastighed, at det kommer til at ske, snart. Den eneste fordel vi som danskere har, er at sproget dansk vil være uinteressant i lang tid. Det kan måske købe os 2-3 år mere.

McDonalds er ved at erstatte mennesker med robotter og flere Amerikanske kundeservice centre har erstattet level-1 supporten med robotter. Selv hvis du i dag ringer til Nordea, bliver du mødt af en robot (prøv selv: 70333333).

Lige nu er de på ingen måde god nok til at erstatte mennesker. Men ligesom du heller ikke kunne spille Flabby Bird på din Nokia 3510i, kommer det til at gå vanvittig hurtigt over de næste år.

Salgsassistenten i Netto, den irriterende sælger i H&M, den bumsede 16-årige burger-fremstiller i McDonalds, den søde kvinde i kundeservice-telefonen og skrankepaven i banken forsvinder. De bliver erstattet af robotter med en kunstig intelligens, som kan yde en bedre service.

Selvfølgelig vil der være steder som går den modsatte vej, men robotter har fordelen at de kan arbejde 24/7, ikke beder om lønforhøjelser eller møder på arbejdet med tømmermænd.

Job-gruppe 3: rengøring

Allerede da Roombaen vandt frem, har det fjernet noget arbejde hos rengøringsfirmaerne.  og det bliver kun værre.

Ud af de tre job-grupper jeg har nævnt her, er der dog ingen tvivl om at denne gruppe kan overleve længst (15-20 år, maks).

Allerede i dag kan robotter gøre rigtig mange ting. Robotterne fra iRobot kan både støvsuge og vaske gulve. Og hvert år kommer der en ny og forbedret udgave, som er signifikant bedre end året før.

Men robotter begynder at kunne langt mere (og link). Denne type af bevægelse og smidighed kommer til at være til rådighed for forbrugere snart. Jeg hørte et realistisk bud på at “home robots” ville minde om bilindustrien.

Robotter som kan gøre rent, vaske tøj og lave basal mad (giv det et par år mere før vi har en Gordon Ramsay) kommer til at koste et 6-cifret beløb i længere tid, men vil til gengæld ændre hjemmet som vi kender det.

I corporate verdenen kommer det til at være fantastisk. Virksomheder kan få gjort rent af robotter om natten, uden det koster en timeløn.

Igen, er man i dag 40 år gammel og lever af at lave rengøring, og satser på en pension når man rammer 65 år, kommer man til at blive ramt signifikant af disse teknologier.

Bagefter er der ikke langt til at forestille sig håndværkere og VVS’ere kan blive påvirket. Men det bliver ikke indenfor de første 15 år.

 

Hvilke jobs er sikre?

På sigt, ingen.

På den korte bane handler det om at være en vidensarbejder. Det handler om at arbejde med ideer og være kreativ.

De fleste som har en længeregående uddannelse vil arbejde med ting, som er svære at automatisere. Alle opgaver som har mange gentagelser vil blive taget først.

Og hvad skal vi så allesammen lave?

Jeg stemmer for at vi besøger Maldiverne.