Som underoverskrift til min blog, skriver jeg:

Iværksætter, livsnyder og transhumanist

Hvor iværksætter og livsnyder er forholdsvis ligetil og nemt, så er der flere som undrer sig over transhumanist.

Wikipedia definerer transhumanisme på denne måde:

Transhumanism is an international cultural and intellectual movement with an eventual goal of fundamentally transforming the human condition by developing and making widely available technologies to greatly enhance human intellectual, physical, and psychological capacities

Men lad os dykke lidt ned i hvad det vil sige.

Livet på jorden kommer til at ændre sig fundament over de næste få årtier

At bruge udtrykket “kommet til” er forkert. Internettet, smartphones, laptops og social media har allerede sørget for verden har ændret sig. Ændret sig til det bedre.

En afrikansk ørkensoldat har i dag adgang til mere viden, end den Amerikanske præsident havde for 15 år siden, da han igennem sin smartphone kan tilgå alt verdens viden igennem Google. Og vi har kun set starten.

Alt går hurtigere og hurtigere. Det skyldes at mange teknologier, heriblandt computere, robotter, nanoteknologi, bioteknologi, netværk og kunstig intelligens, i dag udvikler sig efter en eksponentiel udvikling, og ikke en lineær. Det har en afgørende betydning.

Ser vi på grafen forneden, hvor en eksponentiel udvikling og en lineær udvikling sammenlignes, vil de udviklinger se ens ud i starten. Men efter et stykke tid, stikker den eksponentielle udvikling helt af:

linear-vs-exponential-growth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Der findes tonsvis af argumenter for at masser af teknologier i dag udvikler sig eksponentielt, og alt tyder på det kommer til at fortsætte. Det bedste eksempel er computere, som har udviklet sig eksponentielt i over 100 år (udviklingen startede meget før chips som vi bruger i dag). Og selvom udviklingen flere gange er blevet dømt død, er den fortsat. Og alt tyder på den fortsætter.

Konsekvensen af denne hurtige udvikling er interessant. 

Udover at vi indenfor de næste 10 år formegentlig får selvkørende biler, interaktive virtual, intelligente hjem, reality headset, urer der måler alt interessant i kroppen og tonsvis af andet, bevæger vi os ind i en ekstrem spændende tid.

Selve udviklingen i computere er i sig selv ekstrem interessant. I starten af 2020 rammer vi formegentlig exascale computing. Wikipedia forklarer hvorfor det er interessant:

Exascale computing would be considered as a significant achievement in computer science, for it is believed to be the order of processing power of the human brain at neural level (functional might be lower).

Kort sagt nærmer vi os med stor sandsynlighed en tid, hvor vi kan begynde at simulere en menneskehjerne. Nogen mener det kan lade sig gøre i 2029, andre senere, men det kommer tættere på.

Forskellen på et menneske og en kunstig intelligens, er dog stor. Vi, mennesker, er begrænset af biologi og impulser. En kunstig intelligens vil være baseret på elektroniske baner som er langt hurtigere. Kort sagt vil en kunstig intelligens kunne tænkt langt hurtigere ens os.

Og her snakker vi ikke om 50 eller 40 år. Potentielt set om 15-20 år (dog med denne i mente).

Hvad er endemålet med transhumanisme så?

Jeg tror på facts, og jeg synes man skal passe på med at snakke for de her ting. Det kan lyde som religion og som en sekt.

Men facts er til stede. Facts fortæller os ting udvikler sig eksponentielt. Vi har aldrig set noget lignende før, og vi ved ikke hvad der sker. Punktum.

Skulle man beskrive konceptet om Internettet og smartphones til folk for et par hundrede år siden, ville de formegentlig knap tro på os. Og vores udvikling fortsætter.

Personligt håber jeg at disse eksponentielle udviklinger betyder kæmpe ændringer i samfundet. Science fiction har i årtier skrevet om teknologiske utopier, hvor vi i virkeligheden ser ud til at arbejde mere og mere.

Men hvor tidligere drømme om utopier har været urealistiske, så er det i dag verden ændrer sig. Som Bill Gates siger, “Yes, the robots are really going to take our jobs”.

Jeg håber på en verden hvor vi allesammen kan arbejde langt mindre, og lave de ting vi har lyst til. Forhåbentlig bliver viden så frit tilgængelig og nem, at folk har lyst til at lave fantastiske iværksætterprojekter og hobbyprojekter.

Derudover håber, og tror jeg, at vi kan få gjort noget ved vores biologiske kroppe. Det er træls at vi allesammen går samme vej: mod graven.

Men husk. Bioteknologi var også en del af disse teknologier, og med lidt held, så kan vi også lave medicin som gør vi kan undgå at det går den vej. Der er flere eksperter som satser på det, og selv Google tror på det.

Kort sagt… For mig betyder transhumanisme at jeg kan leve i tusindvis af år, kan lave hvad jeg vil og kan leve i en rig verden uden fattigdom.

Det lyder som utopi, men facts fortæller en anden historie. Jeg tror på utopien.