5200c8f1e9_41RhIujiGpLVerdens nok mest successfulde investor og co-founder af PayPal, Peter Thiel, starter sin seneste bog, Zero to One, med at stille spørgsmålet: “Hvilken sandhed kender du, som næsten alle andre anser for at være forkert?” 

Jeg vil lave et startup, fordi jeg har fundet en sådan sandhed.

I dag kræver det rigtig meget at være softwareudvikler. Faktisk kræver det så meget, at de bedst betalte danske udviklere ofte har 5-årige uddannelser og gerne koster over en halv million kroner om året at have ansat. En god dansk universitetsuddannet softwareudvikler koster over 40.000 kr / måneden, næsten fra den dag han eller hun træder ud af universitetet. Lønnen stiger derefter 2-3 % om året, indtil de gerne topper på 7-800.000 kr / året.

Hvorfor outsourcer man så ikke hans eller hendes job til Indien, Filippinerne, Kina eller Bangladesh, og betaler 4.000 kr / måneden?

Det skyldes at man tror udviklere fra disse lande, er meget dårligere udviklere end de danske. Det skyldes at en dansk udvikler, ikke bare performer 10x bedre, men mere. Og det er præcis det næsten alle virksomheder der laver outsourcing oplever. Store som små.

Sandheden bliver gemt bag mange forklaringer. Kulturforskelle, manglende kvalitetskontrol, dårlig projektledelse dovenhed eller manglende uddannelse.

Men det er forkert. Det er forkert at disse udenlandske udviklere er dårligere. Sandheden er derimod at man bruger dem forkert. Meget forkert.

Min vision: Giv alle adgange til (meget) billig kvalitetsprogrammering

Mit startup er en bro, jeg har kaldt http://jarboo.com  .

En bro som kan få meget billige programmører til at performe som vestlige programmører. En bro fra marketing-afdelinger, konsulenhuse og vestlige udviklingsteams, til de billigste programmører. Outsourcing uden ulemperne.

Lad mig forklare hvordan det kan lade sig gøre med en metafor.

En udvikler i dag, har rigtig mange opgaver. I løbet af en gennemsnitlig uge, vil en udvikler f.eks. deltage i møder, programmere, lave arkitekt-beslutninger, kommunikere med andre på et team, fikse bugs, lægge kode på forskellige websites, gennemgå andres kode, lave tests, teste deres egen kode og meget mere. 

Antag at man nu skulle arbejde i McDonalds. Eneste forskel er at vi fjerner deres systemer. Nu skal en ansat handle ind, vende burgere, stå i kassen, have lønforhandlinger, kommunikere med leverandører og putte pomfritter ned i frituren.

Den ansatte i McDonalds skal nok klare det. Det kræver nok en universitetsuddannelse, og personens løn skal nok være over 40.000 kr / måneden.

Forskellen er processer og systemer. I McDonalds står forskellige folk for indkøb, madlavning, salg og stå i kassen, og de har de bedste værktøjer til at hjælpe. Det gør man kan hyre folk til en lavere løn og med lavere uddannelse, og få et bedre produkt.

Mit startup skal levere det system, og give alle virksomheder adgang til det.

(Og du kan få alle nyheder om Jarboo ved at skrive dig op her – maks én e-mail om måneden):

[mc4wp_form]

Hvordan bygger man så det system?

I dag har jeg min egen virksomhed, som laver software for danske kunder. Lige nu har jeg to fantastiske kunder, hvor jeg laver outsourcing. Jeg har en fuldtidsansat i Vietnam og Rusland, og er ved at ansætte en i Ukraine. Derudover bruger jeg som mange andre en del forskellige freelancere.

Jeg har over det sidste år eksperimentet med mine egne udviklere. Jeg har givet dem (mange) forskellige typer af opgaver, og jeg har fundet et system. For at teste systemet, har jeg prøvet at hive freelancere ind, som bekræfter mit system virker.

Mit system er småt. Jeg har fået det til at virke indenfor “nye funktioner i teknologien ASP.NET, på eksisterende websites, med Lars som projektleder”.

Jeg aner ikke om mit system kan skaleres op. Virker det med andre teknologier? Virker det på større projekter? Og vigtigst af alt: virker det uden mig som projektleder? 

Spørger jeg mine nuværende kollegaer vil de især sidste “nej” til mit sidste spørgsmål.

Men jeg skal erstattes. Jeg skal være et system. Jeg skal være proprietær software, en platform om man vil. Jeg skal være skalerbar. Jeg skal være en blanding af en algoritme, freelancere og kunde. 

Jeg har ikke løst alle detaljerne endnu. Havde jeg fundet alle løsninger, havde jeg søgt investorer og skaleret lortet på tværs af jorden. Jeg har ikke mit Lars-erstattende software. Og jeg har ikke bevist min sandhed udenfor “nye features baseret på ASP.NET

“Nail it, then scale it”

 Imens visionen er verdensovertagelse, vil jeg løse alle detaljerne først. Produktet skal være intet mindre end revolutionerende og en klassisk “zero to one”.

Over de næste par måneder (udvikler-snak for 6+ måneder) vil jeg eksperimentere vildt og voldsomt, på egen regning, hos mine to kunder. Jeg vil gøre min egen rolle mindre og mindre, og erstatte den med software og algoritmer.

Når jeg til sidst er nede på en lille rolle, hvor der bliver leveret fejlfri software (hvor jeg lige nu har et par udfordringer…) med kvalitetskode, tager jeg flere virksomheder ind i folden.

Når jeg begynder at tage nye virksomheder ind planlægger jeg at gøre det uden profit. Indtil jeg har 5-10 kunder som ugentligt køber fra mig, ønsker jeg at sælge til min købspris.

Jeg ønsker ikke at tjene en krone. I stedet ønsker jeg at knække løsningen, så systemet spiller.

Det er nu mit projekt. Mit arbejde. 

Måske synes du projektet lyder spændende? Måske ville du selv bruge produktet? Måske vil du gerne grine af mig, når jeg indser at verden alligevel havde ret og det ikke kan lade sig gøre?

Det er i hvert fald gratis at følge mit eventyr om at knække hemmeligheden forneden eller på http://jarboo.com . No matter what, bliver det spændende. Meget spændende

Tak for at læse med 🙂 Ønsk mig HELD OG LYKKE – jeg får brug for det. Smid dine tanker forneden, eller skriv dig op til at få en nyhed fra tid til anden.

[mc4wp_form]