Jeg har i knapt halvandet år fulgt bitcoins udvikling lidt på sidelinjen, siden det i sommeren 2011 fik massiv medieopmærksomhed.

Note: Aner du ikke hvad Bitcoins er, se denne video. Det er kort sagt en digital valuta som du bør kende til:

Siden sommeren 2011 er der sket virkelig meget. På dette tidspunkt var bitcoins ustabilt, og kursen svingede op og ned. Da MtGox (største forhandler at bitcoins) samtidig blev hacket, røg valutaen helt i bund.

Igennem det sidste års tid har kursen for bitcoins steget stødt. Støre virksomheder såsom WordPress.com, er begyndt at tage imod bitcoins som betaling.

Argumenter FOR bitcoins er klare:

  • Ingen mellemmand såsom banker og Visa, der tager et gebyr for en overførsel
  • Banker eller regeringer kan ikke udelukke folk fra at handle, fordi det hele kan ske fra enhver computer, modsat kreditkort
  • Der er ingen begrænsninger om hvor man kommer fra i verden

Det er en global valuta, hvor handel i dag er utrolig besværligt. Fra euro til dollars til yuen, hvor bankerne allesammen er glade for at tage nogle få procenter for handlen med valuta.

Bitcoins modning

Det spændende er den modning bitcoins har været igennem. Der er i dag masser af projekter, alt fra bitcoins mønter, bitcoins kort, online gamling, pengeoverførsel imellem lande og sågar handel med stoffer online (prøv at Google efter “Silk Road”). Kursen er forholdsvis stabil, men støt stigende.

Derudover er der flere og flere virksomheder der begynder at bruge bitcoins. De tager imod det som betalingsmiddel og som donationer.

Samtidig indskydes der venture kapital ind i nogle virksomheder, som f.eks. artiklen her beskriver.

Der er efterhånden en del seriøsitet og fremdrift i bitcoins, og havde man for et års tid siden investeret penge i bitcoins, er de fordoblet i dag.

Hvad er fremtiden?

En ting er sikker: Bitcoins bliver nærmest umuligt at lukke ned, da det eneste krav er at 2 computere er online med bitcoin programmet. Den største trussel er at lande begynder at lave reguleringer, hvilket især kan ske fordi betalinger sker anonymt. Det er nærmest umuligt at spore handel til ulovlige varer såsom stoffer, eller endnu værre, donationer til terrorister.

Man kunne frygte at på globalt niveau, ligesom med terrorlovgivningen, kommer nogle krav om alle pengeoverførsler over et bestemt beløb ikke må være anonymt. Selvom folk stadigvæk sagtens kunne fortsætte handlen med bitcoins, ville det sætte en kæmpe stopper for interessen i den, for mange virksomheder og nervøse private.

Hvis det derimod ikke sker, så er der masser af spændende mulighed. Overførsel af penge på tværs af landegrænser uden gebyrer, webshops der modtager det fulde beløb istedet for gebyret til Visa/lignende og hurtig overførsel af penge… Derudover er der ikke mulighed for chargebacks i bitcoins, som der f.eks. er fra stjålne kreditkort, som gør at det er rigtig spændende for butikker, da de ikke bliver en lus imellem to klemmer.

Jeg kommer til at følge udviklingen, og mon ikke også jeg investerer et beløb i bitcoins… Just in case det bliver rigtig stort.