Hvorfor du ikke skal starte en webshop

JuliRundt i landet, sidder der tonsvis af folk som sidder med ideen: “skal jeg starte en webshop?“.

Lad mig hjælpe dig med svaret. Svaret er et klart: NEJ. Svaret bliver kun tydeligere hvis du ikke har drevet eller arbejdet i en webshop før. I slutningen af indlægget har jeg dog et par scenarier som gør det OK…

I indlægget her drøfter jeg nogen af de grunde til at du ikke skal gøre det, men lad os starte med at se hvad der sker hvis du endelig får success.

Jens Jakob Andersen som opbyggede en webshop med en omsætning på 3 mio/året, har lavet et indlæg, der fortalte om den mørke side af medaljen. Kort sagt: selvom du får millionomsætning, kan det i nogen tilfælde bedre betale sig at være pantsamler på gaden.

Men hvorfor er det så dårlig ide at starte en ny webshop?

1. Alt går imod giganter.

Kigger vi internationalt, er trenden klar. ALT går imod kæmpe webshops.

Internationalt (både US og Europa), ser vi Amazon være altdominerende. I tøjbranchen har Zalando smadret sig fremad, med milliard-investeringer i ryggen. Historien gentager sig i næsten alle brancher. I Kina står Alibaba Group for 60% af alle pakker afsendt i Kina.

Kigger vi på økonomisk teori er det også klart hvorfor. Store webshops har kæmpe stordriftfordele. SEO, konverteringsoptimering, fragt-priser, indkøbspriser og kundeservice kan sættes i system og drives ud til vanvittige niveauer, man aldrig kan matche som enkeltperson.

I Danmark gør det også ondt af være mindre webshop. Zalando smadrer tøjbranchen, SAXO.com lukker boghandlere og Nicehair  fjerner alt lyst til at starte nye webshops der sælger hårvoks.

2. Margener går mod 0

Større webshops får bedre indkøbspriser end dig. Faktum. Det gør at de kan tillade sig at sælge produktet billigere end dig, og dermed slå dig på pris.

Det gør at margener går imod 0. Webshops som Amazon og Overstock er fint tilfredse med margener ned på 3-5% – det er du ikke som lille webshop der har dårligere indkøbspriser end dem.

3. Webshops kræver i dag mange skills

Bevares. Nye webshops kan få en markedsandel og tjene penge. Et godt eksempel er Dennis Drejer som har startet Rito. Casper Blom fortæller også folk at gå imod nicher, og pointen er god nok.

Men i dag skal du tilfældigvis kunne følgende, selv som niche spiller:

 • Være en konge på søgemaskineoptimering
 • Kunne optimere Adwords reklamer
 • Sørge for dine besøgende konverterer
 • Rette små tekniske ting rundt omkring på siden
 • Sørge for at dine salg bliver bogført korrekt
 • Sørge for dine varer bliver pakket og sendt i tide
 • Sørge for at levere en konge kundeservice (kan i øvrigt anbefale Deliverying Happiness)
 • Opsætte og sende nyhedsbreve
 • Lave PR
 • […] indsæt 1000 tasks

Det kræver en superhelt af en ejer.

I eksemplet med Dennis Drejer arbejder vi så også med en superhelt, der har haft alle hatte på, og har haft en kæmpe andel i CykelPartners success. Den success får du ikke uden at have arbejdet med webshops i flere år.

4. Du konkurrerer imod folk med masser af ansatte

Jeg sidder selv i SAXO.com, som var Danmarks mest populære webshop i 2013.

Vi sidder med en fuldtidsansvarlig med SEO, en fuldtidsansvarlig med konverteringsoptimering, 5+ in-house programmører, 5+ in-house marketing folk, 2+ in-house folk med logistik, et par blæksprutter der kan alt, 10+ i kundeservice og flere folk jeg har glemt.

Det kan godt være du vil sælge et par bøger, men vi sparker røven ud af bukserne på dig, fordi vi kan rykke på alle kanaler bedre end du kan.

Det samme gør sig gældende i andre brancher. Tro mig, butikker som Unisport, Matas og Nicehair sidder ikke stille. Og de fleste store offline butikskæder, har i dag en stor e-commerce afdeling. Et godt eksempel er Magasin, som bl.a. var nomineret til e-handelsprisen i år.

 

Men… Hvad skal jeg så starte?

Alt andet end en klassisk webshop. Man er nødt til at splejse ideen op.

Et fantastisk eksempel er bogbranchen. Du slår ikke SAXO.com på styksalg, punktum. Glem det.

Men alligevel har vi nogen konkurrenter lige nu, som både kan mærkes op omsætning og stemning på kontoret (hvilket er fedt, fordi det gør vi arbejder hårdere).

Den ene konkurrent er Plusbog, som har en kundeklub hvor bøger kan købes til vanvittige indkøbspriser. De mister formegentlig penge på disse bøger, men tjener pengene hjem (ok, ikke endnu, der er meget røde tal på deres bundlinje) på folk som har et abonnement. En anden konkurrent er Mofibo, som sælger en “all you can eat” model med e-bøger. Det kan mærkes på den digitale side.

Et andet eksempel på denne type af nytænkning var for et års tid siden, da Simon Mørch solgte ansigtsmasker. I stedet for at starte en klassisk webshop, lavede han en nem landingsside, og kørte Facebook reklamer til kvinder. Samtidig fjernede han muligheden for at betale på hjemmesiden, og sendte en fysisk faktura med i pakkerne. Simon tjente millionerne, konkurrenterne gjorde ikke.

Hvis du vil starte en webshop, eller lignende, så vil jeg derfor anbefale dig at gøre en af følgende:

 1. Tag et arbejde i en stor webshop i minimum et år. Som iværksætter er det sundt at lære, og man lærer vanvittig meget af at se hvordan en stor webshop opererer.
 2. Lav et nyt koncept. Hvis du bare vil købe nogen varer hjem, og sælge dem, så bør du glemme det lige nu (især hvis du ikke har erfaring).
 3. Glemme alt om indtægt, men se det som en læring. Selvom du formegentlig aldrig kommer til at tjene en krone på shoppen, er det en fantastisk læring at have en webshop.

 

Min anbefaling er dog anderledes: Tænk videre end webshop.

Kan du lave et produkt, som faktisk kan ændre livet for tusindvis af virksomheder eller millioner af mennesker – så kan du også tjene milliarder i stedet for millioner.

I hope you liked the post!
Want more good stuff about being an entrepreneur, digital nomad, crypto, self help or the future? Either read more about me OR follow me on Twitter OR stalk me on Facebook OR Instagram

19 thoughts on “Hvorfor du ikke skal starte en webshop”

 1. Super godt indlæg. Det er også det jeg har prædiket de sidste par år – at folk simpelthen mangler erfaringen. Der er masser af villighed til at starte webshops, men folk tror det er venstrehåndsarbejde.

  De rigtig ambitiøse og tålmodige skal nok få succes – men det kommer ikke natten over.

  Tænk niche – det er vejen frem for folk uden de store budgetter.
  Eller tænk fuldstændig nyt – men det er meget få mennesker der kan det.

 2. Godt (omend biased) indlæg, og ja, jeg er også enig i at man nok skal kigge mod nicherne, hvis man er en lille spiller på et marked. Hvad jeg til gengæld ikke er enig i, er at man bare skal acceptere at et marked går mod monopol-lignende tilstande. Monopoler har det med at blive store og selvfede over tid, hvis ikke der er en-eller-anden form for konkurrence. Så selvfølgelig skal man ikke bare lade de store æde hele markedet.

  1. Man kan acceptere det eller ej, du bliver stadig revet rundt af de store, hvis du ligger dig ud med dem. 😉

 3. Jeg synes stadig der er plads til de små, men det er rigtigt, at det er blevet et andet game end for 10 år siden. Nu skal man rent faktisk vide hvad man laver, og hele tiden holde sig opdateret. Men det er jo også det der er fedt ved e-business. Nogle får et kick når de springer i faldskærm, andre mens de sælger sokker på nettet.

 4. Der findes stadig masser af succes historier hvor folk får succes med mindre online butikker. Se f.eks. denne: http://westart.dk/nikolaj-sprang-uddannelsessytemet-over-og-skabte-en-millionomsaetning-paa-et-halvt-aar/

  Ligeledes findes der også mange eksempler på store webshops der gør det dårligt på nogle områder og dermed giver plads til mindre. Antal ansatte er ikke nogen garanti for at man ‘slår de andre’.

  Men tiderne har dog ændret sig og det er sværere at etablere en ny butik, men der er stadig masser af muligheder.

  Erfaring fra en større butik er ikke nødvendigvis en fordel da arbejdsgange, måden at lede og fordele på, arbejdet med budgetter etc kan være meget anderledes i.f.t. en lille butik. Så er det nok bedre at have erfaring fra andre opstarter (inkl. fails) og bruge det.

  En succesfuld person som Casper Blom er et godt eksempel på at man sagtens bare kan kaste sig ud i det hvis man er målrettet nok og har en vinder mentalitet.

 5. @Ken: Lige et par kommentarer:
  – Selv i en forretning som SAXO.com, sidder ingen mennesker langt væk fra virkeligheden. Til daglig snuser jeg (omend jeg ikke selv udfører det) til skrivning af nyhedsbreve, SEO optimering, kampagner, Adwords, konverteringsoptimering osv. Jeg vil påstå at sidde i en stor forretning giver en meget stor indsigt i at drive selv små webshops
  – Nikolaj er mega sej, men så fantastisk er historien heller ikke endnu. “152.961 kroner i juni” <--- omsætning, ikke overskud. Nu er han dog et godt eksempel fordi der er rigtig gode margener på denne kategori af produkter, og selvom 60% kommer fra Adwords, har der sikkert været råd til vanvittig bytur eller to. De fleste kan købe omsætning med Adwords 🙂 Jeg tror dog at Nikolaj får gjort forretningen endnu større og profitabel. Men der er formegentlig et stykke tid til at han kan trække 30-35.000 DKK om måneden. Men der er selvfølgelig successhistorier. Men de er sjældne, og det er også derfor de skyder frem i alle medier når de kommer. Nikolaj er en af dem, ligesom ham gutten med champagne-forretningen forleden.

 6. Godt indlæg. Og du har faktisk fuldstændig ret 😉
  Dog vil jeg vove at påstå, at hvis du bare har et hold, som kan alle
  de ting der, så kan du da starte en webshop, som skaber profit indenfor 1 år.

 7. Jeg kan ikke huske hvilken erhvervsguru der for kort tid sagde følgende:

  I dages marked skal du enten være soloprenør, eller have 100 ansatte. Alt indimellem dur ikke længere!

  Ser man på det danske marked, så bør antallet måske være nærmere 20 end 100.

  Men super godt indlæg. Der stadig plads til solovirksomhederne, men det kræver fokus!

  Vh. Tue

 8. ja der er sikkert meget godt, og sandheder i indlægget oppe over.

  Men samtidig synes jeg også det er meget pessimistisk. Fordi man i dag sidder i en stor virksomhed med egen webshop. mener jeg ikke dette giver specielle kompetencer, for at kunne rådgiveog analyser små webshops.

  jeg mener de store kører alt for meget på stordriftsfordele. men glemmer, at små niche webshops har nogle unikke muligheder til at tilpasse sig et marked, meget hurtigere end de store kan gøre.

  Det behøver ikke at være en vækst at kunne omsætte og ansætte flere.

  Det at blive større medfører ikke automatisk succes. det går sommetider galt, når nogle vil være større. men sjældent, når nogle vil tilpasse og skære ned, for netop at optimere indtjening m.m.

  Hvordan var det nu med smartguys nyeste tal ?

  Ligesom der er små og mellemstore virksomheder vil der også være det med webshops.

  Men disse “råber” ikke så meget op og er synlige med hensyn til succes m.m.

 9. Hej Lars

  Jeg har selv været en af dem, der uden held har lavet webshop. Men det betyder ikke at jeg fortryder – tværtimod. Det at starte en webshop lærer en meget omkring digital markedsføring, forretning og salg. Man skal altså som du også er inde på til sidst i indlægget i høj grad gøre det for at lære og få erfaring.

  Ud over det så vil jeg sige, at min personlige erfaringer er, at det at starte en webshop kræver ualmindeligt mange arbejdstimer. Du kan ikke blot starte en webshop i din barsel og forvente at salget vælter ind.

  Så selvom Tobias Ehling på min blog har skrevet at det blot kræver 5000 for at starte en webshop, så er det ikke ensbetydende med at man skal gøre det: http://nikolajmogensen.dk/start-en-webshop-5-000-kr/

  Til sidst vil jeg bare anbefale alle der overveje at starte en webshop at læse Brian Brandts guide her: http://clickstarter.dk/ehandel/ – den sætter nogle gode og sunde overvejelser i gang

  Alt godt, Nikolaj

 10. Hej Lars.
  Jeg har netop læst din blog og jeg føler virkelig, at noget er gået galt. Du snakker i de helt forkerte tråde og roder dig ud i ting, som slet ikke er nødvendigt.

  Hvorfor i alverden sammenligner du en lille mikro nystartet webshop med SAXO / andre af de store kanoner? Det var dog fuldstændigt tåbeligt.

  Du skriver tydeligvis bloggen til folk, som ikke har arbejdet i en webshop eller aldrig har ejet en før. Tror du virkelig de sidder med tanken om at åbne en webshop og slå SAXO af pinden? Det jo en komplet idiotisk sammenligning.

  Hvis en tøs i Skagen har en idé om at købe varer hjem til sit eget værelse og derfra sælge dem via. sin egen webshop, som hun måske har købt for 5-10.000 kroner, så kan du da ikke sidde og sammenligne det med det, som SAXO render og laver. Du er blevet smidt ind i en stor virksomhed, og derfor tror du, at andre folk aldrig kan åbne en webshop indenfør bøger, fordi du kender til de internet linjer. Det er jo ikke sandt, vel?

  Når man som nybegynder iværksætter vil åbne sin egen webshop, så er den første tanke jo ikke ‘Jeg skal slå SAXO (f.eks.) af pinden’. Den første tanke er jo at få det til at køre rundt og tjene lidt ekstra. Ingen åbner en webshop og kvitter sit daglige job for at arbejde med webshoppen. Det er i starten en biting, hvor man vil tjene lidt ekstra og forsøge at gøre den så stor, at man kan tjene til det daglige.

  Jeg har læst mange blogs i løbet af mit liv, men jeg må ærligt indrømme, at din slår resten af blog-indlæggende på bunden. Hvordan kan du helt seriøst fraråde en nybegynder fra at åbne en webshop, fordi SAXO er til stedet og vil spise nybegynderen op? Det er for mig uforstående.

  Drømmen vil altid være der for folk, som vil lave en webshop, men planen kan da aldrig nogensinde være at slå SAXO af pinden fra første dag webshoppen bankes i gang. Fred være med at I hos SAXO har 100 mennesker ansat og at I kan matche og overmatche samtlige priser hos en lille webshop – men skal vi nu ikke være ærlige og sige, at f.eks. Unisport er kongen indenfor sportsudstyr – men der findes jo også 100 andre af den slags webshops, som har kørt i årevis. Ergo er det en omgang vrøvl du lukker ud – Unisport kværner ingen. Folk, der kender Unisport, bliver nok hos Unisport.

  Men nu skal du huske, at der i lille Danmark findes millioner af mennesker. Hver og én kan ikke være tilfredse på ét sted. Ergo er det frisk, at der kommer ny forandring og derfor bliver webshops mere og mere populære (det kan du ikke argumentere imod)

  En uerfaren iværksætter skal holde sig fra at udleve sin drøm, fordi de store kanoner er godt etableret og slår de små fluer ned. Jeg har hørt meget lort i mit liv, men det der rammer da bullseye.

  Derudover – god dag 🙂

  1. @Ikke nødvendigt: 😉 Jeg tror slet ikke du har forstået budskabet i mit indlæg.. Det handler mere om at man skal tænke kreativt og gå niche, end at det ikke kan lade sig gøre. Prøv at læs indlægget igen, fordi du har sq kigget på overskriften og draget en forkert fortolkning 🙂

 11. Super godt indlæg, og jeg er helt enig i at det vil være svært at tage kampen op med de store. Men der erstadig mang nicher, hvor der sagtens kan være plads til flere.

 12. Super indlæg,, jeg har nu i 6 år drevet webshop og jeg kender det her med at de store er der og de bider hårdt..

  Jeg ligge som en af de store i min branche og med min webshop https://www.ctiparty.dk har jeg brugt mange af timer, dag nat og et par forhold for at holde fast.

  Jeg udvider og udvider, jeg ansætter flere og flere – MEN jeg tjener sku ikke noget, det er sjovt, det er hårdt, det giver et kick,, men hvorfor,,,,, vel fordi jeg tør, jeg tro på det og jeg giver ikke bare op..

  Men hverdag fornyer jeg noget, jeg bruge et have af penge på SEO, Adwords, og nyt design, …. jeg omsætter for 10 millioner,, og ejer et lager men mange af varer,, men igen jeg tjener ikke noget, jeg har en alm. løn og jeg tør ikke tænke på hvor meget jeg tjener i timen,,,

  Og jeg ser hver eneste dag en ny shop i min branche,, og hver år køber jeg vel, 2-3 shop der vil sælge deres navn, shop og lager.. or ærlig,, de få kun penge for deres lager,, navnet og wehoppen er ikke noget at skrive hjem om,, så det er bare en 301..

  1. Hvad er den billigste opstart af en. fx 500 vare i 10 varegrupper og betalingssystem? Har ideen, men mangler en platform der er til at betale.

   Skal ikke bruge lagerplads, skal ikke andet end at formidle kontakt mellem kunder – mod gebyr. ergo sidder bare og har et lille overskud til at nyde livet med -I første omgang. og det er vel hele ideen bag dette (Tænk stort, start småt)

   MVH. LVS
   Stern@outlook.dk

 13. Ok jeg er sådan set enig i artiklen efter flere års erfaring med drift og optimering af ordrehåndtering for andre. Men husk at alle de store har også været små en gang. Jeg har haft en succes webshop da tiderne var anderledes og dengang var jeg ti skridt foran alle de andre og senere 2 webshops som ikke har rykket rigtigt igennem, primært pga mange flere og dygtigere konkurrenter og konkurrencen fra udlandet og selvfølgelig Googles nye algoritmer. Det med at gi en bedre service kan ikke stå alene mere, det kunne det i højere grad tidligere. Jeg tror efterhånden også mest på niche webshops, men det er svært at finde en niche med stort potentiale. Min nuværende shop Dyrefoder.dk har jeg tweaked på så mange måder teknisk og den kan klare en kæmpe vækst men jeg har pt ikke mulighed for at at skabe den massive trafik og få de indkøbspriser som skal til for at bryde igennem. Hvad ville du så råde mig til? Skal jeg droppe det og sælge shoppen eller skal jeg tage en partner ind der kan skabe trafik eller hvad? På forhånd tak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *