JuliRundt i landet, sidder der tonsvis af folk som sidder med ideen: “skal jeg starte en webshop?“.

Lad mig hjælpe dig med svaret. Svaret er et klart: NEJ. Svaret bliver kun tydeligere hvis du ikke har drevet eller arbejdet i en webshop før. I slutningen af indlægget har jeg dog et par scenarier som gør det OK…

I indlægget her drøfter jeg nogen af de grunde til at du ikke skal gøre det, men lad os starte med at se hvad der sker hvis du endelig får success.

Jens Jakob Andersen som opbyggede en webshop med en omsætning på 3 mio/året, har lavet et indlæg, der fortalte om den mørke side af medaljen. Kort sagt: selvom du får millionomsætning, kan det i nogen tilfælde bedre betale sig at være pantsamler på gaden.

Men hvorfor er det så dårlig ide at starte en ny webshop?

1. Alt går imod giganter.

Kigger vi internationalt, er trenden klar. ALT går imod kæmpe webshops.

Internationalt (både US og Europa), ser vi Amazon være altdominerende. I tøjbranchen har Zalando smadret sig fremad, med milliard-investeringer i ryggen. Historien gentager sig i næsten alle brancher. I Kina står Alibaba Group for 60% af alle pakker afsendt i Kina.

Kigger vi på økonomisk teori er det også klart hvorfor. Store webshops har kæmpe stordriftfordele. SEO, konverteringsoptimering, fragt-priser, indkøbspriser og kundeservice kan sættes i system og drives ud til vanvittige niveauer, man aldrig kan matche som enkeltperson.

I Danmark gør det også ondt af være mindre webshop. Zalando smadrer tøjbranchen, SAXO.com lukker boghandlere og Nicehair  fjerner alt lyst til at starte nye webshops der sælger hårvoks.

2. Margener går mod 0

Større webshops får bedre indkøbspriser end dig. Faktum. Det gør at de kan tillade sig at sælge produktet billigere end dig, og dermed slå dig på pris.

Det gør at margener går imod 0. Webshops som Amazon og Overstock er fint tilfredse med margener ned på 3-5% – det er du ikke som lille webshop der har dårligere indkøbspriser end dem.

3. Webshops kræver i dag mange skills

Bevares. Nye webshops kan få en markedsandel og tjene penge. Et godt eksempel er Dennis Drejer som har startet Rito. Casper Blom fortæller også folk at gå imod nicher, og pointen er god nok.

Men i dag skal du tilfældigvis kunne følgende, selv som niche spiller:

 • Være en konge på søgemaskineoptimering
 • Kunne optimere Adwords reklamer
 • Sørge for dine besøgende konverterer
 • Rette små tekniske ting rundt omkring på siden
 • Sørge for at dine salg bliver bogført korrekt
 • Sørge for dine varer bliver pakket og sendt i tide
 • Sørge for at levere en konge kundeservice (kan i øvrigt anbefale Deliverying Happiness)
 • Opsætte og sende nyhedsbreve
 • Lave PR
 • […] indsæt 1000 tasks

Det kræver en superhelt af en ejer.

I eksemplet med Dennis Drejer arbejder vi så også med en superhelt, der har haft alle hatte på, og har haft en kæmpe andel i CykelPartners success. Den success får du ikke uden at have arbejdet med webshops i flere år.

4. Du konkurrerer imod folk med masser af ansatte

Jeg sidder selv i SAXO.com, som var Danmarks mest populære webshop i 2013.

Vi sidder med en fuldtidsansvarlig med SEO, en fuldtidsansvarlig med konverteringsoptimering, 5+ in-house programmører, 5+ in-house marketing folk, 2+ in-house folk med logistik, et par blæksprutter der kan alt, 10+ i kundeservice og flere folk jeg har glemt.

Det kan godt være du vil sælge et par bøger, men vi sparker røven ud af bukserne på dig, fordi vi kan rykke på alle kanaler bedre end du kan.

Det samme gør sig gældende i andre brancher. Tro mig, butikker som Unisport, Matas og Nicehair sidder ikke stille. Og de fleste store offline butikskæder, har i dag en stor e-commerce afdeling. Et godt eksempel er Magasin, som bl.a. var nomineret til e-handelsprisen i år.

 

Men… Hvad skal jeg så starte?

Alt andet end en klassisk webshop. Man er nødt til at splejse ideen op.

Et fantastisk eksempel er bogbranchen. Du slår ikke SAXO.com på styksalg, punktum. Glem det.

Men alligevel har vi nogen konkurrenter lige nu, som både kan mærkes op omsætning og stemning på kontoret (hvilket er fedt, fordi det gør vi arbejder hårdere).

Den ene konkurrent er Plusbog, som har en kundeklub hvor bøger kan købes til vanvittige indkøbspriser. De mister formegentlig penge på disse bøger, men tjener pengene hjem (ok, ikke endnu, der er meget røde tal på deres bundlinje) på folk som har et abonnement. En anden konkurrent er Mofibo, som sælger en “all you can eat” model med e-bøger. Det kan mærkes på den digitale side.

Et andet eksempel på denne type af nytænkning var for et års tid siden, da Simon Mørch solgte ansigtsmasker. I stedet for at starte en klassisk webshop, lavede han en nem landingsside, og kørte Facebook reklamer til kvinder. Samtidig fjernede han muligheden for at betale på hjemmesiden, og sendte en fysisk faktura med i pakkerne. Simon tjente millionerne, konkurrenterne gjorde ikke.

Hvis du vil starte en webshop, eller lignende, så vil jeg derfor anbefale dig at gøre en af følgende:

 1. Tag et arbejde i en stor webshop i minimum et år. Som iværksætter er det sundt at lære, og man lærer vanvittig meget af at se hvordan en stor webshop opererer.
 2. Lav et nyt koncept. Hvis du bare vil købe nogen varer hjem, og sælge dem, så bør du glemme det lige nu (især hvis du ikke har erfaring).
 3. Glemme alt om indtægt, men se det som en læring. Selvom du formegentlig aldrig kommer til at tjene en krone på shoppen, er det en fantastisk læring at have en webshop.

 

Min anbefaling er dog anderledes: Tænk videre end webshop.

Kan du lave et produkt, som faktisk kan ændre livet for tusindvis af virksomheder eller millioner af mennesker – så kan du også tjene milliarder i stedet for millioner.